Veterinærkontoret på Totland 
Veterinærkontoret på Totland
Veterinærkontoret på Totland, v/- Veterinær Carl Aage Wangel
 

Koldbranns mastitt

Mastitt er i langt de fleste tilfeller forårsaket av bakterier og i enkelte tilfeller frigir de store mengder toksiner, som koagulerer blodet i jurets små blodkar. Når blodtilførselen stopper dør vevet og det oppstår det vi kaller koldbrann. Det er nesten alltid kun den ene jur halvdel som er påvirket og suen vil ofte kunne opprettholde en rimelig produksjon i den raske halvdelen.
De områder som angripes blir kolde og mørkeblå og kan strekke seg lang opp på buken av sauen. Men da har sykdommen fått tid til å utvikle seg. De aller første tegnene viser seg når man forsøker å tømme jur halvdelen. Det er ikke melk som kommer ut, men vann iblandet blod.

Den beste behandling er å fjerne jur halvdelen, som er bakterienes formerings senter. Fordelen er at man stopper koldbrannen og derved spredning av ytterligere toksiner rundt omkring i kroppen. Der ut over øker dyrets sjanse for å overleve.

Amputering av jur halvdel

En operasjon i felten kan fremstå noe primitiv men dyret bedøves i ryggen således at den er smertefri under operasjonen og etterpå får den smertestillende sprøyter og antibiotika. Det kan fremstå overraskende, at infeksjoner sjeldent er et problem, men det henger kanskje sammen med at dyret opereres i sitt eget miljø.

På grunn av de toksiner som forårsaker koldbrannen, er blødninger sjeldent et problem. Forutsetningen er at man opererer innen for rimelig tid etter at sykdommen oppstod.

Sist i filmen vises sauen dagen etter operasjonen, sammen med sine to lam.

Her kommer video.
Her kommer video.
Her kommer video.